Logo
Den bedste sammenligning af singleformidlinger for Danmark 2023
sikker-hndtering-af-dating-apps

Sikker håndtering af dating-apps
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg bruger dem?

I dag kan vi nærmest ikke forestille os en dagligdag uden vores smartphone (eller tablet). Også mange dating-udbydere har erkendt dette. Næsten dagligt kommer der nye apps til kærliglighed og lette flirter i download-forretningerne.

Med et eller to klik kan du hurtigt installere en ny app, og inden længe er dating-appen er klar til anvendelse. Har du nogensinde gjort dig tanker om, hvordan brugen af apps påvirker din sikkerhed og databeskyttelse? Det er vores erfaring, at der er en del uvished omkring dette emne blandt brugerne af dating-apps. Vi vil derfor gerne give dig nogle råd, så din dating-oplevelse via apps ikke bliver til en brat opvågning.

Et muligt worst case-scenario kunne se ud som følger:

Emil og dating-appene

Emil vil gerne finde en ny kæreste, og han har hørt fra nogle venner, at dating-appen XYZ er velegnet, hvis man hurtigt vil lære nye kvinder at kende. Han surfer derfor til Appstore med sin smartphone, søger efter navnet på dating-appen og installerer den. Ved hjælp af hans Facebook-profil er det særligt nemt at logge ind.

Lidt senere modtager Emil en sjov flyer med posten, og han får samme reklame på sin Facebook-konto, der på en eller anden måde hænger sammen med hans bopæl og arbejdsgiver. Et par dage senere spørger en ven ham på Facebook, hvorfor den seneste besked, Emil sendte til ham, kun indeholdt et link til et slankeprogram. Vennen er irriteret, og Emil har ingen anelse om, at dette kunne ske.

Det, Emil ikke var opmærksom på, da han installerede dating-appen, var adgangstilladelserne til appen. Med bare ét klik gav han appen tilladelse til at få adgang til hans sociale netværk og hans bopæl. På den måde kunne appen oprette en detaljeret bevægelsesprofil for Emil, finde ud af, hvor han arbejder, og da Emil også regelmæssigt besøger fitnesscentret, var det også muligt at finde ud af noget om hans hobbyer.

Udstyret med disse data og andre personlige oplysninger som for- og efternavn, adresse, telefonnummer osv. kan appen lave meget ballade, den kan blandt andet videresælge denne slags data til tredjemand.

Dating-apps: Sådan ser det du med adgangstilladelserne

For ikke så lang tid siden gennemførte vi en undersøgelse vedrørende adgangstilladelserne på 11 populære dating-apps, der er udviklet til Android-apparater. Her fandt vi du af, at 90 procent af appene, inklusive Lovoo, Badoo og Tinder, har adgang til fotos, medier og filer på smartphonen. Ville du normalt give fremmede mennesker på gaden dit fotoalbum i hånden? Sandsynligvis ikke. Du kan læse resultatet af denne analyse her.

Råd til dig, inden du installerer en dating-app

 • Download kun apps, der udbydes af pålidelige leverandører. Hertil hører iTunes til iOS-apps og Google Playstore til Android-apps.
 • Inden du installerer en dating-app, skal du undersøge nøjagtigt, hvilke tilladelser appen har brug for. Overvej, om det virkeligt er nødvendigt med adgang til dine sms’er, hukommelse, kontakter osv. til denne app.
 • Stol på dit eget instinkt: Hvis en dating-app endnu ikke har fået nogen vurdering i Google Playstore, er det bedre at vente et par uger med at installere den.
 • Når det drejer sig om dating-apps gælder snarere denne regel: Der kommer først rigtig mange problemer, når der er gået et kort stykke tid, efter dating-appen er blevet offentliggjort.
 • Installer en virus-scanner på din smartphone. Som det er tilfældet på computeren, scanner en sikkerheds-app downloadede apps inden den egentlige installation på din smartphone.

Det skal du være opmærksom på, når du tilmelder dig en dating-app

 • Hvis en dating-app kun tilbyder dig én mulighed for at tilmelde sig, nemlig via din Facebook- eller Twitter-konto, skal du i første omgang tjekke, om der findes en desktop-variant fra udbyderen. De fleste dating-platforme tilbyder en alternativ mulighed for tilmelding via e-mail. Hvis dette ikke er tilfældet, som f.eks. på Tinder, skal du følge dette tip: Læg dine dating-aktiviteter i deres egen Facebook-profil.
 • Deaktiver din GPS-funktion, og aktiver den først, når du vil bruge dating-appen (eller en anden GPS-baseret app).
 • Brug forskellige passwords til de enkelte internettjenester og dating-apps for at minimere risikoen for phishing. Sørg for at bruge sikre passwords, som du f.eks. opfinder ved at bruge en huskeremse. Et eksempel kunne være: „I forbindelse med dating fokuserer jeg på sikkerhed“. Hvis du tager de første bogstaver fra denne sætning, får du: Ifmdfjps. For at gøre dette password endnu stærkere kan du tilføje et vilkårligt antal cifre (måske det år og den måned, hvor du har tilmeldt dig dating-appen). Med 20Ifmdfjps16 har du skabt et sikkert password.
 • På dating-appen bør du også være sparsom med udlevering af personlige data, når du tilmelder dig. Hvis du støder på interessante mennesker, findes der også andre måder, du kan lære dem at kende på.
 • Deaktiver funktionen ”Automatiske opdateringer” på alle apps. På den måde har du kontrol over, hvilke nye adgangstilladelser en app forlanger af dig ved en opdatering.

Du har fundet en ny kæreste – hvad sker der nu med appen?

 • Hvis du har tegnet et abonnement eller et premium-medlemskab til dating-appen, skal du, INDEN du afinstallerer den, læse brugsvilkårene grundigt igennem og følge den angivne metode til opsigelse. Med sletning af appen opsiger du IKKE automatisk kontrakten, og du sletter heller IKKE automatisk din profil hos en udbyder.
 • Hvis du ikke længere bruger en dating-app, måske fordi du er kommet ind i et nyt forhold, skal du først deaktivere profilen i appen, inden du sletter appen fra dit apparat.
 • Du må heller ikke glemme – såfremt du har meldt dig til dating-appen med din Facebook-konto – at du også skal slette appens adgangstilladelser på selve Facebook.

Sådan fjerner du apps på Facebook

Log dig på Facebook med de relevante adgangsdata. Klik på den lille trekant øverst til højre. Du skal nu vælge punktet „Indstillinger“ i menuen.

Facebook indstillingerFor at forstørre klik her

Nu åbner en ny side. Her klikker du på punktet ”Apps“.

Facebook AppsFor at forstørre klik her

Her kommer der nu en liste frem over alle de apps, som du har givet adgang til via din Facebook-konto.

Facebook Apps listFor at forstørre klik her

Hvis du klikker på den pågældende app, åbnes en pop-up, hvor du kan se på alle de tilladelser, der er givet til dating-apps.

Facebook Apps AccessFor at forstørre klik her

Det vigtigste punkt her er synligheden af appen. Med dette punkt kan du bestemme, hvilke persongrupper der kan se på Facebook, at du bruger denne app. Den sikreste variant er her „Kun mig“.

I denne liste kan du for øvrigt se alle de oplysninger, som dating-appen ”suger ud af” din Facebook-konto.

Hvis du vil igen vil fjerne dating-appens adgang til din Facebook-konto, skal du klikke på X ved siden af navnet på appen. Hvis du klikker på ”Fjern”, sletter du adgangstilladelserne til appen via din Facebook-konto.

Facebook Apps sletteFor at forstørre klik her

Hvis du fjerner appen, kan den ikke registrere nye oplysninger via din Facebook-profil. Hvorvidt tidligere oplysninger stadig kan bruges internt, afhænger af udbyderen af dating-appen.

Expert Cedric Liermier
Top

Vælg op til tre udbydere, og sammenlign dit valg!

Du får en oversigt over alle fordele og ulemper.

Sammenlign!
Sammenlign datingsiderne!