Logo
Den bedste sammenligning af singleformidlinger for Danmark 2022
ghosting--benching--amp--co.---gamle-krlighedsflder-fr-ny-betegnelser

Ghosting, benching & Co.:
Gamle kærlighedsfælder får ny betegnelser

I forbindelse med online-dating findes der nu moderne begreber for gamle problemer i parforholdet. Her finder du de vigtigste nutidige begreber for kærlighedsfælder, så du stadig har overblikket.

De bedste online matchmaking portaler

Oversigt over begreber inden for online-dating:

Ghosting og zombie-ing: Sporløst forsvundet og dukket op igen

Ghosting? Tidligere sagde man: "Forsvundet ud i den blå luft" eller "forsvundet fra jordens overflade". Med andre ord: En, som man har forberedt sig på at have en eller flere dates med, er pludselig forsvundet.

Han eller hun henvender sig ikke mere, svarer ikke på beskeder og blokerer en på WhatsApp.

ghosingGhosting - og pludselig er daten forsvundet ud i den blå luft!

Der findes sågar en værre grad af ghosting: Zombie-ing. Efter at daten har været forsvundet ud i den blå luft, henvender han eller hun sig et par uger eller måneder senere med "Hej, hvordan går det?" via WhatsApp, Badoo eller en anden dating-app og lader som om, intet er hændt.

Når vedkommende bliver konfronteret med den pludselige forsvinden, er svaret ofte: "Jeg havde lige brug for lidt tid for mig selv" eller "Jeg fik lige pludselig for meget". Og på reaktionen "Jeg troede, der var sket noget alvorligt med dig!", trækker den anden bare på skuldrene og taler om noget andet.

I dating-appenes tidsalder er zombie-ing desværre en reaktion, der mere er reglen end undtagelsen. Hvad kan man gøre for at imødegå en sådan situation? Intet. Bortset fra at lave aftaler med personer, der ikke opfører sig på den måde.

Efter ghosting kommer haunting

Haunting er det engelske begreb for "at forfølge en". Men hedder det ikke stalking? Nej. For haunting er det modsatte af stalking – og ikke strafbart.

Når man udsættes for stalking, ønsker man kun at få fred for stalkeren. Han eller hun skal stoppe med at genere en og forsvinde.

hauntingHaunting: Kommunikationen er død - men posts på Instagram likes.

Ved haunting er rollerne byttet om. Det er nemlig sådan: Den, der tidligere bare er forsvundet og ikke længere reagerer på beskeder eller andre kontaktforsøg (ghosting), er flittig til at like posts på Instagram, Facebook osv. fra den person, vedkommende har forladt.

Følelsesmæssigt er det svært at løsrive sig fra den person, der er forsvundet op i den blå luft og ikke længere reagerer, da vedkommende minder en om sin eksistens med sine likes. Det er også svært, da vedkommende tydeligvis ikke er interesseret i en som partner.


Submarining

Ved submarining forholder dating-partneren sig som en ubåd. Partneren forsvinder (uden åbenlys grund) og dukker pludselig op igen, efter at vedkommende har "ghostet" i flere dage og uger.

Ved submarining venter man i de fleste tilfælde forgæves på en undskyldning for eller forklaring på datingpartnerens adfærd. Han eller hun gør som regel som om, man først har mødt hinanden i går eller for et par timer siden.


Mooning

Mooning er varianten for alle, for hvem selv ghosting er for besværlig for passivt at vise over for en, at man ikke længere er interesseret i ham eller hende.

Ved mooning sætter man forstyr-ikke-funktionen til på sin smartphone og definerer, fra hvem man ikke ønsker beskeder og opkald. Mooning er altså "blidere" end at blokere en direkte.

Begrebet mooning stammer fra forstyr-ikke-funktionen på iPhonen, som vises med en lille halvmåne.


Benching: At skubbe en længere og længere ud på bænken

Single-coach Eric Hegmann har beskrevet Benching så smukt med sætningen:

Du er ikke nogen prioritet, du er en mulighed.

Det siger alt. Her er der en, der forsøger "at skubbe dig længere og længere ud på bænken" eller at holde sig varm og kontakter dig en gang imellem for at se, om du stadig står til rådighed som mulighed.

benchingBenching: En date "skubbes længere og længere ud på bænken".

Hvis man har lært hinanden at kende via en dating-app, kan det i værste fald være, at man ikke har set hinanden i virkeligheden. Og den ventende part arbejder fortsat på den første date, mens bencheren allerede er nået til date nummer 5.

Gaslighting: Manipulation til man bliver vanvittig

Gaslighting er et alvorligt emne. Her drejer det sig ikke kun om problemer i forholdet, men om en alvorlig trussel for offeret.

Gaslighting er psykisk misbrug. Gerningsmanden forsøger at få den absolutte kontrol over sit offer. Det lykkes ham eller hende, idet han eller hun fordrejer ordene i offerets mund. Og manipulerer med følelser og opfattelse, indtil offeret selv begynder at tvivle på virkeligheden.

Især forhold, der er præget af loyalitet og hierarki, kan ende i gaslighting. Og ud over i parforhold kan det ske på arbejdspladsen og i familien.

Begrebet gaslighting henviser til teaterstykket "Gas Light" (gaslys) af Patrick Hamilton. I dette stykke vises gaslighting i sin reneste form. Her er et lille udsnit:

Bella: Tænk, at ydmyge mig sådan…Jack! Hvordan kan du - - -

Jack: Det er du selv skyld i, min ven. Du er fruen i huset, altså er det dig, der skal give ordrer. Hvis du unddrager dig denne opgave – tja…

Bella: Det er ikke det, det drejer sig om, Jack.

Jack: Hvad drejer det sig så om, kære Bella?

Bella kæmper med tårerne: Som du nedvurderer mig foran pigen (…). Mærker du ikke, hvordan du ydmyger mig? (…)

Jack: Men det er jo dit system, at tyendet skal behandles som ligeværdigt. Jeg ville bare vise dig én gang, hvordan det tager sig ud. (…)

Bella: Jeg ser det Jack, jeg ser det hver (…) dag. I starten lo hun ad mig bag min ryg –

Jack skarpt: Bag din ryg – du har vel set det. Har du øjne i nakken? Der ser du, hvor uklart, jeg vil næsten sige: hvor forvrøvlet din tankegang er. (…) Stop det.


Stashing

Du er i et nyt forhold – men din nye kæreste lader til at være lidt forbeholden. Fordi: Han eller hun har hidtil ikke fortalt sine venner eller familiemedlemmer noget. Han eller hun ændrer ikke sin singlestatus på Facebook. Du har allerede taget ham eller hende med til dine forældre tre gange, og ved kommende har mødt dine venner to gange.

Mens du holder forholdet helt officielt, holder han eller hun det stadig yderst hemmeligt. Måske er din nye partner en smule mere tilbageholdende end andre. Men måske kommer du derefter til at stå over for et tilfælde af ghosting. For lige nu hedder din nye flammes adfærd stashing. Han eller hun "gemmer" eller slører sin status.

Catch & release

Tidligere kaldte man catch-and-release-fænomenet for et "on-off-forhold". Ligesom man indfanger en og slipper vedkommende fri, så er I først sammen og derefter fra hinanden. Måske ganske enkelt fordi det er sådan, eller måske på grund af en lille stridighed eller en anden bagatel.

Breadcrumbing

Breadcrumbing – altså spredning af brødkrummer – betyder, at man holder dating-partneren varm så længe som muligt, eller man skriver så længe med vedkommende via online-dating, til det bliver alvorligt. Og så slipper man vedkommende, som en varm kartoffel.

Den, der skriver, er altså kun ude på et egotrip, en smule selvbekræftelse. Kvindemagasinet Cosmopolitan har udtrykt det således:

Man ønsker ganske enkelt kun at vide, at man kan få fat i den anden, at blive begæret, og man vil have komplimenter og flirt-beskeder tilbage. 

Hvis modparten ved online-dating aldrig bliver konkret, og man kun skriver flirt-beskeder, liker Instagram-fotos og en gang imellem sender en kærlig emoji, kan det dreje sig om Breadcrumbing.


Cushioning

Cushioning – man dater en, men går ud fra, at det hele ikke ender så godt. Men i stedet for at droppe det, dater man videre. Flirter og sms'er også med andre ved siden af. Så man har den næste date, lige så snart det er slut med den nuværende.


Catfishing & kittenfishing

Catfishing er det, som man også betegner som fake ved online-dating: En person udgiver sig for en ikke eksisterende person og sætter en fake profil samme med stjålne billeder.

Business Insider Deutschland fortæller, at der endda findes personer, der opretter flere fake profiler på samme tid, som de får til at kommunikere med hinanden for at gøre deres opfundne historier mere troværdige over for det intetanende offer.

Kittenfishing er lillesøsteren til catfishing. Man kan kalde det overdrivelse eller forskønnelse: Man gør sig et par år yngre i dating-profilen eller indsætter 10 år gamle billeder. Kropsvægten og oplysningen "slank" stemmer heller ikke altid overens med virkeligheden.


Slow fade

Slow fade (en person eller en ting forsvinder langsomt) er den mere langsomme variant af ghosting. Modparten er der hverken rigtigt, er heller ikke rigtigt væk – han eller hun løber et eller andet sted ved siden af eller lader sin date løbe ved siden af.

slow fadeSlow fade: Den anden er ikke rigtigt involveret.

Fire tegn på, at man måske har at gøre med et slow-fade-forhold:

  • Han eller hun svarer kun forsinket på beskeder, når der ikke er nogen grund til det, og når han eller hun tidligere har svaret væsentligt hurtigere.
  • Også typen af svar har ændret sig: Korte svar, ingen godmorgen-WhatsApp længere og generelt færre detaljer om hans eller hendes liv.
  • Han eller hun tager overhovedet ikke noget initiativ længere, og hans eller hendes forslag, hvad angår weekendplaner og andre aktiviteter er aftaget kraftigt. Alt kommer fra én person.
  • Manglende interesse: Han eller hun spørger ikke længere, hvordan din dag har været, eller hvordan det går med det ene eller det andet. Der står pludselig en væg mellem jer. Du hører heller ikke noget om, hvad der sker i den andens liv og skal trække alt ud af ham eller hende.

Cuffing Season – hvad er der af gode tilbud?

Det er efterår, og mange singler vil ikke mere være alene – i tankerne ser du allerede en ensom jul foran dig, hvor du skal sidde alene på sofaen foran fjernsynet.

Så bliver længslen efter et forhold naturligvis dobbelt så stor. Det fører chancer – med også risici med sig. For på den ene side kan det være, at man finder en ny partner til sommer, da singler her ikke længere er helt så kræsne og opfører sig mere flirtende. Sommeren er forbi.

cuffin seasonCuffing season: Find hurtigt en, du kan hygge dig med til vinter.

På den anden side kan det naturligvis også være, at mange tænker:

Lad mig se, hvilke single-tilbud der er. Der er jo sikkert personer, der heller ikke vil sidde alene i den kolde årstid.

Og så snupper mange den første og den bedste, der passer nogenlunde – i det mindste til vinteren (der på dating-jargon også kaldes cuffing season/drafting season) er omme.


Flowering

Din date giver dig altid en lille gave eller andre opmærksomheder. Han eller hun er opmærksom over for dig. Det kalder man flowering.

Kærlige småting, der ligger en på hjerte, skal forsøde dagen og vise, hvor vigtig den anden er for en. Endelig et positivt dating-begreb:).


Hearting: Når det er kærlighed…

Hearting – endnu et begreb, der beskriver et positivt dating-fænomen. Daten giver en følelse af, at du er det skønneste menneske i verden. Man føler sig vigtig, tryg og i den 7. himmel. Inklusive sommerfuglene i maven. Hearting er praktisk talt velværepakken for alle forelskede.


Bonnie-and-Clyde-ing

Tidligere sagde man om par, der opfører sig som Bonny og Clyde, at de går gennem tykt og tyndt sammen eller er et dream-team. I dag hedder det altså Bonnie-and-Clyde-ing, som JAY-Z ikke er helt uskyldig i:

All I need in this life of sin is me and my girlfriend,
Down to ride till the very end it´s me and my girlfriend.

Backing: Hold ryggen fri

Man har en date eller er allerede sammen med en, der ganske enkelt holder ens ryg fri. En, der altid er der for en, er klar til at lytte til en, hvis man er stresset på arbejdet eller har andre hverdagsproblemer.

Han eller hun er til stede, når det gælder om at hjælpe og støtte. Det er backing i ren form.


Golding

Hvis man oplever flowering, reagerer man med golding. Hvis din date er så opmærksom og kærlig over for dig og giver dig søde opmærksomheder, skal du påskønne det.

goldingGolding! Daten som værdifuld skat.

Værdsættelse med guld bruges dog kun i sjældne tilfælde, hvorfor begrebet golding her lyder temmelig forkert – og værdsættelse beskriver endnu tydeligere, hvad det egentlig drejer sig om.


Draking

Der er den her ven, der ved dating altid rammer forkert og derefter udbreder sin sorg med melankolske tekster på Facebook & co. Draking betyder altså, at den forladte part sørger over sin seneste date eller sit seneste forhold med en passende portion selvmedlidenhed.

I never had you, although I would be glad to. I'd probably go and tattoo your name on my heart.

Drama! Baby, drama! Tidligere kaldte man et sådant "draking-offer" for ulykkesfugl eller uheldig person.

darkingDraking - Kærlighedsdrama for ulykkesfugle.

Throwback-dating eller genopdagelse af old school

Der skulle findes mennesker, der afviser online-dating og prøver at lære andre at kende på gammeldags vis: I supermarkedet, på diskoteket eller på gåturen i parken. Det er naturligvis de mest hårdkogte blandt old-school-daterne ;).

Den mindre hårde variant af throwback-dating går ud på, at man laver aftaler online, men ved selve daten slukker man for smartphone og andet elektronisk udstyr, der kan distrahere, og lader det ligge i lommen (eller derhjemme). Det viser ikke kun en seriøs interesse, karakter og forstand – men også gode manerer. 


Love bombing: Kærlighed, brud, had

Der kom ret hurtigt et forhold ud af daten, og man overdænges med så meget kærlighed, at man ikke ved, hvad der sker med en. Forholdet er fra starten ekstremt intensivt, og man er i den 7. himmel. Men så kommer bruddet.

Hvis man går lidt for sig selv, fordi man har brug for lidt tid for sig selv, ytrer en anden mening eller har et andet ønske end partneren, kommer bebrejdelserne. Den umiddelbare følge er: Slut på kærligheden. Den nye partner forsøger at trække sig tilbage. En smule som ved gaslighting vil han eller hun gøre sin partner til en viljeløs skabning, der altid føjer og tilpasser sig.

Enhver uønsket adfærd straffes med fratagelse af kærligheden. Hvis man forholder sig på samme måde, fortsætter det med love bombing.

Psykologer advarer mod love bombing i sin ekstreme form. For hvis man praktiserer et forhold, hvor der skiftes mellem kærlighed uden grænser og afvisning uden ende i længere tid, er det ikke kun yderst dysfunktionelt, men også yderst skadeligt for psyken.


Bezness: Kærlig på ferien som forretning

Bezness er en ny orddannelse, der er sammensat af det tyske begreb for forhold (Beziehung) og det engelske business.

Bezness er hovedsageligt en betegnelse for feriebekendtskaber, bag hvilke der gemmer sig bedrageriske hensigter. Ofrene er mest de samme, som den tyske privatdetektiv Tamer Bakiner, der regnes for ekspert inden for bezness-bedragere, finder:

En midaldrende kvinde, ulykkeligt forelsket, single eller fraskilt, rejser til udlandet. En charmerende ung mand inviterer hende ud, og hun føler sig smigret. Det kunne næsten være hendes søn! Og hun falder i kærlighedsfælden.

En beznesser har selvfølgelig snart brug for penge fra sin nye kærlighed – og hun giver ham dem, så mange hun kan, selv om det drejer sig om femcifrede beløb. De fleste kvinder gør alt for deres nye kærlighed.


Pigging – mænd er nogen svin!

Pigging er virkelig en grim dating-tendens. Her drejer det sig om at date de grimmeste kvinder, som man kan finde, for atter at skille sig af med dem på den grimmeste vis.

Naturligvis er det ikke kun mænd, der kan være nogle svin – der har efter sigende også været kvinder, der har benyttet sig af pigging. Som mange kommentarer i diskussioner på internettet viser:

Kvinder er endnu værre!...Mere arrogante, indbildske og så forelskede i sig selv, at hele Kardashian-familien godt kan gå hjem og lægge sig...

Grundlæggende gælder det for alle singler, at de kan starte med denne kommentar:

Uanset om det er mænd eller kvinder, der gør det... det tyder på en skidt karakter og på, at man er en person, der ikke kan finde ud af sit eget liv.


Tindstagramming

Tindstagramming er et nyt ord dannet ud fra dating-appen Tinder og foto-appen Instagram. Tindstagramming er en ny online-dating-taktik, hvormed singler, der aldrig har liket nogle på Tinder og heller ikke har fået likes tilbage, opsporer og kontakter andre på Instagram.

Denne taktik er altså lidt som stalking. Jeg søger den smukke type eller den sexede dame på andre sociale medier og skriver til hende dér.

Ved dating er det som bekendt sådan, at et "nej" fra modparten ikke ændrer sig, kun fordi man skifter kommunikationsplatform.

For alle, der udfører tindstagramming eller er berørt af det: Stalking på internettet via Facebook & co. kan i visse tilfælde også være strafbart.


Tusindvis af singler har allerede benyttet sig af dette fænomen – men har også oplevet det. Det negative: Ingen er usårlige over for ghosting, benching & Co. Man skal holde øjne og ører åbne og især følge sin mavefornemmelse.

Ved online-dating bør man især passe på, hvilken platform (partnerformidling, side med kontaktannoncer osv.) man bruger til at lære andre at kende.

Ved hjælp af vores testrapporter kan du finde ud af, hvilke online-dating-tilbud der egner sig bedst til hvilke singler eller formål.

Expert Cedric Liermier
Top

Vælg op til tre udbydere, og sammenlign dit valg!

Du får en oversigt over alle fordele og ulemper.

Sammenlign!
Sammenlign datingsiderne!